4x veelvoorkomende fouten bij saunagangers: maak jij je hier schuldig aan?

4x veelvoorkomende fouten bij saunagangers: maak jij je hier schuldig aan?

Even lekker ontspannen in de sauna, veel mensen zweren erbij. Toch zijn er een aantal veelgemaakte “fouten” die jouw genietmomentje in de sauna in de weg kunnen staan. In deze blog zetten we ze op een rij. Misschien dat jouw volgende sauna sessie hierna nóg beter wordt…

Fout 1: In de sauna met koude voeten

Met koude voeten de sauna in? No go! Koude voeten wijzen erop dat de doorbloeding niet optimaal is. Deze slechte doorbloeding zorgt ervoor dat je eerder een temperatuurshock ervaart en minder lang in de sauna kunt blijven zitten. Zorg er daarom eerst voor dat je je voeten in een warm voetenbad plaatst of even een warme douche geeft.

Fout 2: Niet gaan liggen

Ga jij altijd zitten in de sauna? Probeer dan zeker eens te gaan liggen. Wanneer een sauna wordt opgewarmd ontstaan er verschillende temperatuurzones. Warme lucht stijgt op, wat ervoor zorgt dat het bovenste gedeelte van de sauna het warmst is. Hoe hoger je in de sauna komt, hoe heter het wordt. Wanneer je zit in een sauna, wil dat dus zeggen dat je lichaam zich in verschillende temperatuurzones bevindt. Idealiter ga je daarom liggen; je ligt dan vlak, en in één temperatuurzone. Het voordeel hiervan? Je lichaam warmt zich gelijkmatig op en je kunt gemakkelijker ontspannen.

Fout 3: Een bezoekje aan de sauna met een volle maag

Een andere fout die vaak gemaakt wordt is een bezoekje te brengen aan de sauna met… een volle maag. Doe het niet! Wanneer je net flink gegeten hebt stroomt er volop bloed naar je maag om het verteringsproces op gang te helpen. Ga je dan direct in de sauna, dan loop je het risico dat je misselijk wordt. Er wordt daarom altijd aangeraden een uurtje te wachten na het eten.

Fout 4: Niet goed afkoelen

De laatste en misschien wel de ergste fout is het niet goed afkoelen na je saunabezoek. Je lichaam heeft natuurlijk best wel een klap gehad en moet weer bijkomen van die hete cabine. Help je lichaam daarom altijd met afkoelen. Ga bijvoorbeeld onder de koude douche of stortemmer of ga even in het dompelbad. Meer weten over het belang van afkoelen en hoe je dit het beste aanpakt? Hier hebben we al eens een blog over geschreven!

Terug naar overzicht
Bezoek onze showroom