Zelf een sauna bouwen

Heerlijk genieten van een eigen sauna aan huis, dat willen we allemaal wel. Een ‘kant-en-klare’ sauna kopen kan natuurlijk altijd, maar als je een échte klusser bent in hart en nieren gaat je hart waarschijnlijk sneller kloppen om je eigen sauna te bouwen. Of misschien heb je iets minder budget te besteden, dan kan het bouwen van je sauna ook prijsvoordelen opleveren. Je hebt er alleen veel geduld én tijd voor nodig. Maar als je dat hebt, is het natuurlijk geen enkel probleem. Zo pak je het aan:

1. Meet de ruimte die je hebt en wilt benutten

Denk eerst goed na hoe groot je sauna moet zijn; wil je er graag met je partner van genieten of moet het gehele gezin erin passen? Uiteraard heb je hier dan wel de ruimte voor nodig. Dus zorg eerst dat je weet wáár je de sauna wilt gaan plaatsen. Wordt dat in huis of misschien toch in de tuin? Vervolgens ga je meten: de breedte, lengte en de hoogte. Houd eventueel rekening met moeilijke hoekjes. Dat kan het bouwproces weleens flinks verstoren als je daar niet tijdig rekening mee hebt gehouden.

2. Kies de juiste houtsoort(en)

Weet je al voor hoeveel personen je sauna geschikt moet zijn? En of je een binnensauna of buitensauna wilt? Dan is de volgende stap: het kiezen van de juiste houtsoort. Bij een sauna wordt veelal gebruik gemaakt van Espen, Abachi, Red Cedar, Hemlock, Espen en Nordisch fichte hout. We leggen hieronder kort de verschillende soorten hout uit.

Abachi hout

Abachi hout wordt vaak gebruikt voor de saunabanken, omdat dit hout niet zo snel opwarmt. Abachi hout is noestvrij, splintert niet en is qua kleur een beetje donker en gelig. Abachi hout is alleen te gebruiken voor het interieur.

Espenhout

Espenhout is net als Abachi hout noestvrij, splintert niet en warmt niet snel op, ideaal om op te zitten of liggen. Dus espenhout wordt, net als Abachi, vaak gebruikt voor de banken.

Nordisch Fichte

De natuurlijke eigenschappen van dit hout zorgen ervoor dat de grote schommelingen in temperatuur en ¬vochtigheid geen nadelige effecten hebben op de stabiliteit en levensduur van de sauna.

Red Cedar hout

Deze houtsoort geeft een heerlijke geur af in de sauna. Daarnaast heeft Red Cedar hout natuurlijke anti-bacteriële eigenschappen, werkt niet en weerkaatst infraroodstraling. Deze houtsoort wordt daarom ook vaak gebruikt in sauna’s met infraroodstralers (infrarood sauna of combi sauna).

Hemlock hout

Naast Red Cedar voor de infrarood sauna’s kun je ook kiezen uit Hemlock hout, een naaldhoutsoort uit Canada. Soms ook wel witte cedar genoemd. Hemlock hout heeft een fijne structuur en is vrij van knoesten. Uiterst geschikt voor een infraroodcabine omdat het voor een gelijkmatige warmte afgifte zorgt.

Genoeg keuze dus!

3. Zorg voor een goede isolatie

Het is de bedoeling dat de warmte goed in de sauna blijft hangen, daarom is isolatie van enorm belang. Je kunt je sauna isoleren met glaswol, rotswol of kurk. Zorg tevens voor een dampscherm aan de binnenkant van de sauna, zodat het vocht niet bij het isolatiemateriaal kan komen.

4. Zorg voor een deur die naar buiten opent

Het lijkt misschien een klein detail, maar wel een ontzettend belangrijk detail. Zorg dat de saunadeur altijd naar buiten kan openen. Mocht er een noodsituatie ontstaan, dan wordt je pad naar buiten niet geblokkeerd.

5. Kies een saunakachel met een juist vermogen

Om een sauna te verwarmen heb je uiteraard een saunakachel nodig. Het is belangrijk om na te gaan hoeveel vermogen je nodig hebt voor welke sauna. De grootte van de sauna bepaalt uiteraard hoe krachtig de kachel moet zijn voor een optimaal vermorgen. Hoe meer vermogen, hoe sneller de opwarming. Wij adviseren om minimaal het ideale vermogen te nemen. Onderstaande grafiek helpt je een handje verder.

Terug naar overzicht
Bezoek onze showroom