4 tips voor een kindvriendelijk saunaritueel

4 tips voor een kindvriendelijk saunaritueel

Een saunasessie is ontspannend en gezond voor jong en oud. Maar jonge kinderen kunnen soms niet goed tegen hoge temperaturen. Daarom geven wij je 4 tips hoe je met het hele gezin van de sauna kan genieten, inclusief de kinderen!

1.      Stel een lage temperatuur in

Zeker de eerste keer dat kinderen in de sauna gaan zijn ze nog niet gewend aan de warmte in de cabine. Laat je kinderen daarom geleidelijk wennen aan de hitte van een sauna. Begin met een lage temperatuur van rond de 60°C. Gaat dit goed? Dan kun je de volgende keer de temperatuur opbouwen.

2.      Maak de saunasessie kort

Een saunabezoek duurt normaalgesproken 15 minuten. Voor jonge kinderen kan enkele minuten echter al genoeg zijn. Vaak wordt hierbij ook de ‘1 minuut per levensjaar’-richtlijn gebruikt. Zo mag een kind van vijf jaar maximum vijf minuten in de sauna maar kan een achtjarige tot acht minuten blijven zitten. Het allerbelangrijkste: let vooral op wat je kind aangeeft. Voelt hij of zij zich niet meer comfortabel? Verlaat dan de warmtecabine. Terugkomen kan altijd!

3.      Ga laag zitten

Hete lucht stijgt op, dus hoe hoger je in een sauna zit, hoe warmer het is. Per bankhoogte kan de temperatuur al gauw zo’n 10 graden verschillen. Jonge kinderen kunnen dus het beste op de laagste saunabank of op het opstapbankje gaan zitten of liggen. Laat ze aan het einde van de saunagang in ieder geval zitten. Zo kan het lichaam weer wennen aan een verticale houding. Ook voorkomt dit duizeligheid bij het opstaan.

4.      Koel voldoende af

Een saunaritueel eindigt met afkoelen onder de douche of in een koud dompelbad. IJskoud douchen zal voor kinderen niet aangenaam voelen, maar het is wel belangrijk dat ze genoeg afkoelen. Vooral het hoofd moet goed afkoelen, want als dit (te) warm blijft kun je er vervelende hoofdpijn van krijgen. Laat kinderen daarom lauw tot koud douchen of in het zwembad gaan na een saunagang.

Terug naar overzicht
Bezoek onze showroom