Betere nachtrust door een bezoekje aan de sauna

Betere nachtrust door een bezoekje aan de sauna

Uit veel onderzoeken is het al gebleken; een bezoekje aan de sauna brengt veel lichamelijke voordelen met zich mee. Het helpt bij de verlichting van reuma, het kan je hoofdpijn verminderen, het helpt bij het passief trainen van het hart dat kan helpen bij hart- of vaatziekten, en ga zo maar door. Een voordeel dat nog minder bekend is en waar nog niet zoveel onderzoek naar is gedaan, is het feit dat een saunabezoek gunstig kan zijn voor je nachtrust. We zetten voor je op een rijtje wat hierover al duidelijk is, dus lees snel verder!

De oorzaken

Een logische verklaring voor een betere nachtrust na de sauna is natuurlijk de ontspanning die de sauna je biedt. De warmte, de stilte en de serene omgeving zorgen voor een ultiem ontspanningsmoment waardoor je even alles vergeet. Je maakt je hoofd helemaal leeg, waardoor je daarna een stuk lekkerder kunt slapen. Dat je spieren door de warmte ook ontspannen zijn helpt natuurlijk nóg meer mee aan een goed slaappatroon. Wanneer je teveel spanning op je spieren hebt val je namelijk minder snel en diep in slaap.

De andere oorzaak ligt minder voor de hand. Slapen is eigenlijk een heel moeilijk proces waar aspecten bij komen kijken waar veel mensen misschien nog nooit van gehoord hebben. Ooit gehoord van thermoregulatie? Dit is het proces waarbij je lichaam hard werkt om je temperatuur stabiel te houden. Het is echter wel normaal dat je lichaamstemperatuur mee schommelt met je natuurlijke slaapritme. In de avond koelt je lichaam namelijk af waardoor er aan je hersenen wordt doorgegeven dat ze het slaaphormoon melatonine mogen gaan aanmaken. Je lichaamstemperatuur blijft dan dalen tot ongeveer op de helft van je slaaptijd. Daarna stijgt je lichaamstemperatuur weer waardoor je hersenen een seintje krijgen dat ze het stresshormoon cortisol mogen gaan aanmaken. Op die manier wordt je lichaam weer voorbereid om de dag te beginnen. Nu hoor ik je denken: waarom zou je dan in een hete sauna gaan, als je eigenlijk wilt dat je lichaam afkoelt voor het slapen? Het antwoord op deze vraag is simpel. Wanneer je in een hete sauna zit is je lichaamstemperatuur inderdaad hoger dan normaal, maar wanneer je uit de sauna stapt zal je lichaamstemperatuur heel snel dalen waardoor je lichaam juist sneller in de slaapmodus komt.

Niet direct voor het slapen gaan

Wanneer we deze voordelen horen willen we natuurlijk allemaal in de sauna voor het slapengaan. Houd er echter wel rekening mee dat je dit niet doet direct voordat je naar bed gaat. Idealiter ga je een uur voordat je naar bed gaat een kwartiertje in de sauna. Wanneer je na je saunabezoek direct naar bed zou gaan, komt er net als bij sporten adrenaline vrij waardoor je juist minder goed zou kunnen slapen. Na een uur is deze adrenaline kick voorbij en begint de melatonine te werken en val jij in een heerlijk diepe slaap. Welterusten!

Terug naar overzicht
Bezoek onze showroom