Hoe kun je een sauna verwarmen?

Hoe verwarm je een infrarood sauna?

Het verwarmen heeft twee doelen. Als eerste verhoog je de aanvangstemperatuur, zodat het prettig is om in de cabine plaats te nemen. Ten tweede heeft een infraroodcabine ongeveer 10 tot 20 minuten nodig om op te warmen. Dit ligt aan je persoonlijke voorkeur hoe warm je de cabine wilt hebben. Sommige mensen vinden het fijn dat de cabine langzaam opwarmt terwijl ze erin zitten, terwijl anderen graag hun saunasessie al op een hoge temperatuur beginnen. Elektrische infraroodstralers zorgen voor stralingswarmte in een infrarood sauna en werken op een lagere temperatuur dan traditioneel elektrische kachels. Meestal zitten ze tussen de 50 tot 65 graden Celsius. Als het doel van je sessie is om spier- en gewrichtspijn te verlichten dan is een aanvangstemperatuur van rond de 30 graden Celsius wenselijk. Voor spierherstel kun je het beste beginnen rond de 40 graden Celsius. Ga je in de sauna om te ontgiften of simpelweg te ontspannen, dan kun je beter voor een hogere aanvangstemperatuur kiezen van rond de 35 tot 45 graden Celsius.

Hoe verwarm je een Finse sauna en een barrelsauna?

Een traditionele Finse sauna of een barrelsauna worden opgewarmd met een elektrische kachel of een houtkachel. Beide kachels hebben ongeveer 25 minuten nodig om op te warmen. Dit is natuurlijk wel weer afhankelijk van de gewenste aanvangswarmte en de grootte van de sauna. Bij een Finse sauna of een barrelsauna is de warmteoverdracht via hete lucht. Dit soort types sauna zijn dus alleen effectief op hogere temperaturen.

Elektrische kachels kunnen een sauna opwarmen tot 65 a 110 graden Celsius. Ze kunnen zowel voor een droog effect als een stoomeffect zorgen. Een groot voordeel van een elektrische kachel is het gebruiksgemak en de veiligheid. Let wel op dat je een hittebestendige siliconenkabel gebruikt voor het aansluiten en zet de kachel niet onder een bank of achter een schot. De warmte moet namelijk gelijkmatig verdeeld worden over de ruimte.

Houtbranders zijn de klassieker in Finse sauna´s. Een houtgestookte kachel kan je sauna tot hoge temperaturen opstoken en kan met gemak grote ruimtes warm houden. Ook met een houtkachel kun je stoom produceren. Een houtkachel moet je aansteken met wat aansteekblokjes en hout. Vervolgens zal de sauna binnen 30 tot 40 minuten op temperatuur zijn. Let op: een houtbrander kun je alleen gebruiken voor sauna’s die buiten staan.

Terug naar overzicht
Bezoek onze showroom