In de sauna met huidproblemen, kan dat?

In de sauna met huidproblemen, kan dat?

Een dagje genieten in een welnesscentrum of een sauna vinden veel mensen erg prettig. Sommigen vinden de ervaring en de ontspanning heerlijk, maar willen dit liever niet in het bijzijn van andere mensen. Huidproblemen kunnen ervoor bijvoorbeeld voor zorgen dat je dit niet prettig vindt. In dat geval is een sauna in je eigen huis misschien wel een mooie oplossing. Tóch genieten van de ontspanning, maar dan wel in je eigen vertrouwde omgeving. Kun je met huidproblemen onverstoord genieten in een sauna of zijn er bepaalde zaken waar je op moet letten? Wij zetten een paar belangrijke zaken voor je op een rijtje. Let op: kamp jij met (ernstige) huidproblemen? Overleg dan altijd eerst met je eigen arts of het verstandig is om gebruik te maken van een (eigen) sauna.

Voor welke huidtypen kan een sauna geen kwaad?

Een sauna is over het algemeen goed voor je lichaam en zorgt voor een reiniging door een soort detox. Maar niet voor ieder huidtype is een sauna evengoed om te bezoeken, dus ben daar alert op.

Een bezoekje aan de sauna beïnvloedt de hydratatie van de buitenste huidlagen, dit is bijvoorbeeld bevorderlijk voor psoriasispatiënten. Psoriasis is een huidaandoening waarbij het immuunsysteem overprikkeld wordt. Hierdoor ontstaan er ontstekingen en gaat de huid afschilferen. Psoriasis wordt vaak geassocieerd met een droge huid. Veel mensen met psoriasis hebben ook last van spier- en gewrichtspijnen.

Of misschien heb je wel last van acné? Ook dan kan het zweten in de sauna ervoor zorgen dat het talggehalte op de huid van het voorhoofd daalt, want bij acné is er vaak sprake van een overtollige productie van talg. Overleg met je arts en als deze groen licht geeft, zouden wij zeggen: geniet met volle teugen van een heerlijke sauna aan huis! Onze specialisten helpen je graag verder om een sauna te kiezen die bij jouw situatie en wensen past.

Wanneer je beter niet naar een sauna kunt gaan

Maar niet voor iedereen is een saunabezoekje geschikt met huidproblemen. Als je bijvoorbeeld last hebt van eczeem, is het goed om hier voorzichtig mee om te gaan. Door gebruik te maken van een sauna kan je jeukende huid verergeren. Dat hóeft natuurlijk niet zo te zijn.

Mensen die lijden aan Rosacea en mensen die vatbaar zijn voor Melasma moeten ook goed opletten. De huid is bij rosacea erg gevoelig en vaak rood van kleur, waarbij de bloedvaatjes (uitgezet) zichtbaar zijn. Door de hitte kan het mogelijk zijn dat er een ‘aanval’ wordt veroorzaakt van roodheid en soms rode bultjes tot gevolg.

Ben je vatbaar van melasma? Door deze pigmentstoornis die reageert op hormonen, kan de hitte van de sauna zorgen voor een zichtbaarder effect van de verkleurde huidvlekken.

Ook hiervoor geldt: altijd eerst overleggen met je arts als je veelvuldig gebruik wilt gaan maken van een sauna.

Terug naar overzicht
Bezoek onze showroom