Maak je sauna bezoek compleet met een löyly

Maak je sauna bezoek compleet met een löyly

Het fenomeen dat we tegenwoordig kennen als “sauna” bestaat stiekem al heel erg lang. Het is begonnen bij de Finnen die kleine ruimtes verwarmden met een kachel met hele stenen. Al gauw kwam men erachter dat je de temperatuur voor korte tijd drastisch kunt verhogen door water op de stenen te gieten. Om je Fins een beetje op te krikken: dit wordt ook wel een löyly (lees: leulle) genoemd!

Wat is een löyly?

Een löyly zegt jou waarschijnlijk niet zoveel, maar een opgieting wel! Een löyly is hiervoor de Finse benaming. Bij een löyly wordt er water op de kachelstenen gegoten waardoor de temperatuur in de cabine ineens omhoog lijkt te schieten. Het water verdampt en verandert het in hete waterdeeltjes in de lucht. Dit kennen we als stoom. De grote hoeveelheid stoom die ontstaat zorgt ervoor dat je extra gaat transpireren, waardoor de voordelen van een bezoekje aan de sauna nóg groter worden. Zweten is namelijk super goed voor je lichaam!

Wat is er zo fijn aan een löyly?

Als je goed hebt gelezen, is het je vast opgevallen dat het lijkt alsof de temperatuur in de cabine ineens omhoog schiet. Dit is namelijk helemaal niet zo! De truc zit namelijk in het feit dat een vochtige lucht veel warmer aan voelt. De warmte receptoren van je huid geven dit signaal direct door aan je hersenen. De meeste sauna-gangers vinden dit erg fijn!

Word zelf een saunameester

Tijdens een dagje naar de wellness heb je vast wel eens een opgieting meegemaakt. Vaak wordt hier een hele ceremonie omheen gehouden met een saunameester die het water over de stenen giet. Maar ook thuis kun je natuurlijk van je eigen löyly genieten! Hier heb je helemaal niet veel voor nodig. Met een sauna emmer en sauna lepel word jij al je eigen saunameester.

Tip: wil je het nóg professioneler aanpakken of ben je bijvoorbeeld verkouden? Voeg wat etherische olie toe aan het water, bijvoorbeeld eucalyptus, en geniet van geuren met een helende of rustgevende werking.

Terug naar overzicht
Bezoek onze showroom