Afkoelen na je saunabezoek; waar is het goed voor en wat is de beste methode?

Afkoelen na je saunabezoek; waar is het goed voor en wat is de beste methode?

Een kwartiertje in de sauna… je komt er helemaal tot rust. Door deze 15 minuten in de hete cabine is je lichaamstemperatuur gemiddeld met 1,5 graden Celsius gestegen. Op een lichaamstemperatuur van 37 graden Celsius is dit natuurlijk erg veel. Omdat je lichaam deze warmte ook weer kwijt moet, is het belangrijk om af te koelen na je saunabezoek. Wij leggen je graag uit hoe je dat het beste doet!

De voordelen van afkoelen na je saunabezoek

Veel mensen vrezen het koelen na hun saunabezoek. Je hebt het lekker warm en wilt hier zo lang mogelijk van genieten. Toch is het afkoelen ook erg lekker. Dit komt omdat je tijdens het koelen het natuurlijk gelukshormoon endorfine aanmaakt. Daardoor voel jij je heerlijk fris en ontspannen na het afkoelen.

Daarnaast zorgt het koelen ervoor dat je lichaam stopt met zweten en heb je dus geen last van na-zweten. Ook heeft het koelen een positief effect op je bloedsomloop. Door de hitte van de sauna worden je bloedvaten wijder en door het koelen worden je bloedvaten nauwer; een goede training voor je bloedvaten dus. Dit zorgt er tevens voor dat je een betere weerstand opbouwt en dus minder snel ziek wordt. Koelen heeft nóg meer voordelen; het zorgt ervoor dat jij geen last krijgt van hoofdpijn of benauwdheid wanneer je lichaam de warmte niet kwijt zou kunnen.

De beste methode van afkoelen na je saunasessie

1. Wanneer je uit de sauna komt laat je je lichaam eerst rustig wennen aan de koele (buiten)lucht. Let hierbij op je ademhaling zodat alle warme lucht uit je longen verdwijnt.

2. Stap daarna pas onder de koude douche. Let op: ga niet meteen helemaal onder de douche, dat is een te grote shock voor je lichaam. Begin eerst met je rechtervoet onder de douche te houden, vervolgens je linkervoet. Daarna volgen de rest van je benen. Hierna je handen en armen. Je werkt dus als het ware “naar je hart toe”. Als laatst doe je je hoofd onder de koude douche. Vergeet dit vooral niet, anders kun je toch hoofdpijn krijgen!

3. Wacht op zijn minst een half uur voordat je weer de sauna in gaat. Geef je lichaam de tijd om te herstellen van de hitte.

Moet je ook afkoelen na een bezoekje aan een infra rood sauna?

Of je moet afkoelen nadat je in een infra rood sauna hebt gezeten? Over dit vraagstuk zijn de meningen nogal verdeeld. Sommigen zeggen dat je dit vooral níét moet doen, omdat de hitte van een infra rood sauna doordringt tot in de spieren en afkoelen dan een te grote klap kan zijn voor je spieren. Anderen zeggen dat je dit juist wél moet doen, omdat je lichaamstemperatuur tijdens een infra rood sauna sessie ook met 1,5 graad gestegen is. Je lichaam is dan ook toe aan verkoeling.

Hoe dan ook, zorg er na je bezoek aan de infra rood sauna ook voor dat je je lichaam de tijd geeft te herstellen van de hitte. Minimaal een half uur dus. 1,5 graad stijging van je lichaamstemperatuur is namelijk niet niks!

Terug naar overzicht
Bezoek onze showroom