Wat is infraroodstraling?

Wat is infraroodstraling?

Infraroodstraling is een vorm van licht die warmte transporteert. Een goed voorbeeld is de warmte die van de zon komt. U merkt het direct als er een wolk voor de zon verschijnt; het voelt meteen kouder omdat u dan de warmte mist die wordt overgebracht door de infraroodstraling.

Infraroodstraling is voor ons onzichtbaar. Alleen met infrarood camera’s is dit licht wel te zien. Ze noemen deze camera’s niet voor niets warmtecamera’s, want infraroodstraling transporteert immers warmte. Deze warmte dringt door in ons lichaam en warmt ons op.

Infraroodstraling is ingedeeld in 3 categoriën die ieder op een unieke wijze doordringen in onze huid. Deze categoriën zijn korte golf (IR-A), midden golf (IR-B) en lange golf (IR-C). In onderstaande afbeelding ziet u waar deze zich bevinden in het lichtspectrum.

Hoe dichter de straling bij het zichtbaar licht komt, hoe korter de golflengte wordt en hoe krachtiger de straling is. Korte golf infraroodstraling is dus het meest krachtige en dringt daarom het diepste door in de huid. Deze straling dringt zelfs zo ver door dat het onze spieren en gewrichten opwarmt. Iedere vorm infraroodstraling heeft een andere uitwerking op ons lichaam:

 

IR-A: Korte golf straling

De korte golf straling met een golflengte van 760 tot 1400 nm is de krachtigste van de drie. Deze straling dringt diep door tot in de spieren en gewrichten en zorgt voor opwarming, ontspanning en pijnverlichting. Deze straling wordt veel gebruikt door mensen met pijnklachten in spieren of gewrichten (bijvoorbeeld de rug), sportblessures of chronische aandoeningen zoals reuma, artrose, artritis en fibromyalgie. Alleen full-spectrum stralers beschikken over deze straling.

IR-B: Midden golf straling

Met een golflengte van 1400 tot 3000 nm dringt midden golf straling door tot in de bovenste lederhuid. Dit is goed voor de bloedcirculatie, transpireren en het ontgiften van het lichaam.

IR-C: Lange golf straling

De minst krachtigste van de drie is lange golf straling. Met een golflengte van 3000 tot 10.000 nm; dringt alleen door tot in de bovenste laag van de huid: de opperhuid. Deze straling is goed voor de huid, zorgt mede voor een goede doorbloeding en een verhoogde transpiratie, maar wordt voornamelijk gebruikt ter ontspanning. Deze straling wordt gegeven door keramische stralers, carbon panelen en magnesiumoxide stralers (ook wel incoloy genoemd).

Bezoek onze showroom