Misschien wel de meeste simpele tip: zorg dat u gebruik maakt van voldoende handdoeken. Als u een handdoek neerlegt op de bank waar u zit of ligt, kunt u al veel transpiratievocht opvangen. Dat scheelt natuurlijk achteraf weer! Zorg wel dat u de handdoeken na afloop ook weer mee de sauna uitneemt en gooi ze direct in de was. Opgeruimd staat netjes!
Ook deze tip is in het kader van: beter voorkomen dan genezen. Als u na uw saunabezoek de saunadeur op een kiertje laat staan, zorgt u ervoor dat uw sauna goed kan afkoelen en dat het vocht uit de sauna kan trekken. Zo kunt u het langste van uw sauna genieten.
Hout is een kwetsbaar materiaal en heeft een open structuur, hierdoor is het nauwelijks te voorkomen dat het hout wordt aangetast. Als u regelmatig uw sauna reinigt en onderhoud, is de kans hierop wel minimaal. Het hout van uw sauna kunt u het beste schoonmaken met water vermengd met een beetje groene zeep. Na verloop van tijd kan het toch zo zijn dat er wat donkere plekken in het hout ontstaan. Denk dan aan de ruggensteunen of de banken. Het opschuren van het hout zorgt ervoor dat uw sauna er weer als nieuw uitziet! Zorg wel dat u een schuurpapier gebruikt met een kleine korrel. Na het licht opschuren van het hout, kunt u alles afdoen met een vochtige doek.
Uiteraard kunt u ook een reinigingspakket aanschaffen, die speciaal zijn ontwikkeld om uw sauna op en top schoon te maken én onderhouden. Want dat doet groene zeep natuurlijk niet. In het reinigingspakket zit het volgende:
De Parafine olie wordt gebruikt om het hout te beschermen zodat het minder vocht en vuil absorbeert.
De buitenkant van de sauna wordt natuurlijk minder snel vies. Echter, als u deze twee keer per jaar schoonmaakt, is het al voldoende! Dit kunt u doen met een vochtige doek. Controleer bij deze schoonmaakbeurt ook even de deurkrukken (of deze nog goed vast zitten). Anders kunt u deze meteen aandraaien.