Zeker tijdens je zwangerschap ben je af en toe wel eens toe aan een ontspanningsmoment. Een ultiem ontspanningsmoment is natuurlijk een momentje in de sauna. Maar kun je als je zwanger bent wel in de sauna? Waar moet je op letten? En wat zijn de voor en nadelen hiervan? Lees snel verder, want in deze blog geven we je graag antwoord op deze vragen.
Wanneer je een beginnende sauna bezoeker bent, is het geen goed idee om tijdens je zwangerschap in de sauna te gaan. Het feit dat je zwanger bent heeft dan al een grote impact op je lichaam, laat staan dat hier ook nog de impact van een hete sauna bij komt.
Wanneer je vóór je zwangerschap al regelmatig naar de sauna ging, is je lichaam hier aan gewend. In dat geval kun je gewoon naar de sauna. Echter zitten hier nog een paar haken en ogen aan, dus lees eerst verder voor je je in de sauna begeeft!
Wanneer er complicaties bij de zwangerschap komen kijken of wanneer je bijvoorbeeld een verhoogde bloeddruk hebt, dan is een bezoekje aan de sauna tijdens je zwangerschap geen goed idee.
Daarnaast raden artsen en de Nederlandse Sauna Vereniging (NSV) aan de eerste drie maanden van je zwangerschap niet in de sauna te gaan. Wanneer de lichaamstemperatuur van en zwangere vrouw in die tijd namelijk boven de 39 graden Celsius stijgt, kan dit gevolgen hebben voor de baby. Zo is er een grotere kans op een aangeboren afwijking bij het kindje. Het bezoeken van een infrarood sauna wordt de gehele zwangerschap afgeraden omdat deze straling niet goed is voor de baby. Houd het dus alleen bij een sauna sessie in een Finse sauna, ná je eerste trimester.
Wanneer je dus een regelmatige saunabezoeker bent en je bent voorbij je eerste trimester, kun je je weer in de sauna gaan begeven. Begin hier vooral rustig mee; ga niet bovenin de sauna zitten waar de temperatuur het hoogst ligt en houd het bij de middelwarme sauna van 60-80 graden Celsius.
Zorg dat je niet alleen de sauna in gaat. Neem iemand mee die je in de gaten kan houden. Wanneer er dan toch onverhoopt iets gebeurd, is er altijd iemand bij je die te hulp kan schieten. Luister naar je lichaam; wanneer je misselijk of kortademig wordt ga je direct uit de sauna.
Wat betreft de duur van je saunabezoekje; blijf maximaal 10 minuten in de cabine. Binnen deze minuten kan je lichaamstemperatuur namelijk minimaal één graad stijgen, waardoor jij en de baby geen risico lopen.
Het wordt aangeraden ook het afkoelen rustig aan te pakken. Ga niet direct in het koudste dompelbad; die verandering is voor je lichaam te groot. Laat je lichaam rustig afkoelen aan de frisse lucht, of neem een lauwe douche.
Nu hoor ik je denken; waarom zou ik na al deze punten tóch in de sauna gaan tijdens mijn zwangerschap. Een bezoekje aan de sauna tijdens je zwangerschap brengt ook veel voordelen met zicht mee. Zo verlies je vocht, waardoor de kans veel kleiner is dat je veel vocht gaat vasthouden. Daarnaast bevorderd het je bloedsomloop en kom je écht even tot rust. Zeker dat laatste kun je natuurlijk wel gebruiken in deze turbulente tijd!